Moje wpisy wędkarskie

Miętus en papillotte

Miętus en papillotte

Składniki - filety z miętusa, bez skóry - marchewki - cebule - czosnek - seler naciowy - biała część pora - koperek - tymianek - estragon - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - oliwa extra virgin - białe winoWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wycinamy 2 razy tyle kwadratowych kawałków

czytaj więcej »

Doskonała rolada z sandacza

Doskonała rolada z sandacza

Składniki - 1 kg filetów sandacza ze skórą - 5 kromek byłki - kilka łyżek śmietanki - 50 g rodzynek - 10 suszonych moreli - kilka łyżek białego, wytrawnego wina - 3 łyżki gęstej śmietany - kieliszek brandy - 2 jaja, żółtka oddzielone od białek - po 50 g niesolonych orzeszków pistacjowych i płatków migdałowych - 2 sz…

czytaj więcej »

Dorada po turecku w świeżych pomidorach

Dorada po turecku w świeżych pomidorach

Składniki:- 1 kg dorady- 500 g pomidorów- 1 cytryna- ½ szklanki mąki- ½ szklanki oliwy- 2 gałązki tymianku- 2 liście laurowe- ½ pęczka pietruszki- przyprawy: sólWykonanie:Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka.Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2

czytaj więcej »

Ucha - zupa rybna

Ucha - zupa rybna

Składniki:- kilka kawałków dużych ryb- kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy- cebula- marchew- natka pietruszki- por- seler- gorczyca, liść laurowy, goździki- sól Wykonanie:Do garnka wkładamy opłukane jarzyny, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do wywaru wkładamy małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym, gdyż w przeciwnym wypadku będą pł

czytaj więcej »